Плачевен резултат: Мика Зайкова направи сметки по увеличението на пенсиите по формулата на Петков (СНИМКИ+ВИДЕО)

2194

Икономистката Мика Зайкова сметна увеличението на пенсиите по формулата на Кирил Петков в ефир. Резултатът, който тя получи, е плачевен. „Тези пари няма да покрият инфлацията“, каза тя

Много пари, ама нищо от сърце. Ако тези мерки са антикризисни, те няма да покрият инфлацията и искам да покажа малко сметки. Премиерът каза, че пенсиите ще се увеличат с 20%, като в тях са включени и ковид добавките. Гьоков уточни, че ще са увеличени с 10%. Двата механизма са различни. Това обясни икономистката Мика Зайкова, предаде Нова.

„Това, което каза премиера, ако се приложи, пенсиите до 1000 лв. ще бъдат ощетени“, допълни тя и започна да смята.

Кадър: Нова

Според Зайкова минималната пенсия няма да се увеличи толкова, колкото трябва, ако се приложи формулата, за която говори премиерът. Но тя обясни, че формулата, за която говори Гьоков е правилната и именно тя ще позволи пенсиите да се увеличат по-значително.

„Ако сметнем по формулата на Петков се получава 370+20%-60=384 лв.“, изчисли тя.

„Не само, че не борят инфлацията тези пари, но и тя вече ги е изяла, защото инфлацията е 14,4%. От юли, когато тия мерки ще влязат, тогава инфлацията ще бъде поне над 17%“, категорична е тя.

„Понеже говорим за инвестиции – това е един от двигателите да вдигнем икономиката и да стопираме инфлацията. Тя може да бъде породена и от грешни управленски решения. Една от най-добрите мерки е вдигането на тавана на регистрация на ДДС, но тя от кога влиза – от 1 януари 2023 година. Тя е толкова безнадеждно закъсняла, но искам да обърна внимание на една група хора от 650 хиляди души и това са хората на минимална работна заплата. Тя дава чист доход 550 лв., а не 710 лв. До 2025 година тази заплата замръзва и какво правим с тези хора“, попита Зайкова.

Тя изтъкна, че обикновен бял хляб е 2,50 лв. в момента.

„Разберете, че приноса на нулевата ставка не отива в джоба на потребителя и се разпределя между производителя и търговеца“, обясни Зайкова.

2,20-0,36=1,84, но няма да стане толкова хлябът, заяви тя.

„Не може всичките 20% да идат в цената. По-голямата част отива в производителя. Не забравяйте, че хлебозаводите работят на газ и това е неприятно и искам да си спомните, че преди няколко дни премиерът каза как ще ги облекчи през май и юни. Това остава ли“, попита още тя.

По публикацията работи: Станислава Гавазова