Местните в Чепеларе заплашват с протест: Набезите на мечки зачестяват

53

Местните жители в Чепеларе заплашват с протести, защото нападенията от мечки зачестяват. „През последните три години броят на нападенията върху имущество и животни се увеличава. През 2019 г. сме имали около 108 такива случаи, през 2020 г. – около 80, а през 2021 г. вече стават 188“, обясни Хумчев

След появата на мечка в Чепеларе, местните хората заплашиха с протести, ако не се предприемат спешни мерки.

От областна администрация също алармираха, че популацията на защитения вид вече е притеснителен. Има ли още набези на мечката в Чепеларе, предаде bTV.

От събота вечерта животното не се е появявало, казаха двамата стопани, чийто кошери бяха унищожени, а медът беше изяден от мечката.

Според тях проблемът е какво ще се случи с мечките оттук нататък и са на мнение, че трябва да се вземат радикални мерки – дори отстрелването им.

„Те са защитен вид, но ние защитени ли сме от мечките?“, попитаха стопаните.

Областният управител на Смолян Емил Хумчев заяви, че вече две министерства са алармирани за застрашителната популация на мечки, която притеснява хората.

„През последните три години броят на нападенията върху имущество и животни се увеличава. През 2019 г. сме имали около 108 такива случаи, през 2020 г. – около 80, а през 2021 г. вече стават 188“, обясни Хумчев.

„От края на месец февруари започнахме да получаваме редица сигнали в цялата област за появата на кафява мечка, която нанася щети най-вече върху имуществото и стопанствата на хората“, допълни той.

Няма нападнати хора, но местната власт е изключително притеснена, защото този вид започва все повече да навлиза в населените места. Затова и министрите на земеделието и на околната среда са информирани за проблема.

Хумчев заяви, че на първо място е нужен мониторинг, за да се установи дали популацията на мечките се е увеличила. Също така искат повече права на регионалните служби, за да се реагира по-бързо. Не на последно място е нужна и промяна в нормативната уредба, за да се вземат адекватни мерки и хората да се успокоят.

По публикацията работи: Станислава Гавазова