Политолог: Протестите нямат за цел да свалят правителството

75

Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев. Той обясни, че те имат конкретни социални и браншови искания и не са насочени към сваляне на правителството

Протестите няма да свалят правителството, защото това са автентични протести с конкретни социални и браншови искания и не са насочени срещу политическата класа. Когато тези искания бъдат удовлетворени, социалното напрежение ще спадне. Това каза в студиото на ”Денят започва” по БНТ политологът доц. Стойчо Стойчев.

“Ако бъдат пренебрегнати, бъде “посочена вратата”, и се акумулират с други искания, за да се постигне генерална стачка – много браншове да се включат в това, тогава бихме могли да говорим за някаква опасност”, допълни той.

Според социологът Юрий Асланов “в широкия смисъл това са политически протести, защото имат искания, които се отнасят до решения, които трябва да се взимат от политически институции”.

“Ако ги сравним с протестите от лятото на 2020 година, тези протести са по-скоро ръмжене, а не гняв. За да се стигне до такава мащабна съпротива срещу сегашната власт, вероятно това, което се случва, не е достатъчно и властта има възможности за маневри”, отбеляза той.

По публикацията работи: Пламена Сутева