Реджеп Ердоган: Анкара ще блокира приемането на Швеция и Финландия в ЕС

594

Според турския президент двете страни са „къщи за гости за терористични организации“ и ги съветва да не си правят труда да пращат делегации в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия в НАТО. Анкара няма да пусне двете страни и ще блокира приемането им в Алианса, предаде БНТ.

Вчера беше съобщено, че първите дипломати на Швеция и Финландия се готвят да посетят Анкара, за да обсъдят кандидатурите си за НАТО.

Турският президент ги посъветва да не си правят труда да пращат делегации в Турция да го убеждават да ги подкрепи. Причината е, че според Ердоган, те са „къщи за гости за терористични организации“ и подслоняват лица, свързани с групи, определени като терористични.

Става дума за признатата и от ЕС за терористична организация ПКК – Кюрдска работническа партия, както и за последователите на Фетулах Гюлен, когото Анкара сочи като организатор на опита за преврат през 2016 г. Всяко разширяване на НАТО изисква одобрение на 30-те държави членки и техните парламенти.

По публикацията работи: Пламена Сутева