Русия национализира завода на „Рено“: Ще възражда „Москвич“

471

Това обяви кметът на Москва Сергей Собянин в личния си блог. Той уточни, че чуждестранният собственик е решил да закрие завода на „Рено“ в Москва, но няма как да бъде допуснато това хиляди работници да останат без работа

Московският завод на „Рено“ преминава под управление на града и ще възобнови производството на леки автомобили под историческата марка „Москвич“. Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи това в личния си блог.

„Чуждестранният собственик е решил да закрие завода на „Рено“ в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа. Ето защо реших да поема завода под управление на града и да възобновя производството на леки автомобили под историческата марка „Москвич“, пише Собянин.

Той добави, че ще се опитат да запазят по-голямата част от персонала, пряко нает в завода, и свързаните с него работници.

„КАМАЗ ще бъде основен технологичен партньор на възродения Московски автомобилен завод „Москвич“. На първия етап ще се организира производството на класически автомобили с двигатели с вътрешно горене, а в бъдеще – и на електрически автомобили. Освен това заедно с „Камаз“ и руското Министерство на промишлеността и търговията работим по локализирането на производството на максимален брой автомобилни компоненти в Русия“, добавя кметът.