Официално: Кой спечели „Евровизия“ 2022 (ВИДЕО)

774

Официално Украйна е тазгодишният победител на конкурса „Евровизия”. Песента на „Калуш Оркестра“ – „Стефания“ получи най-много гласове от зрителите.

Преди това, след раздаването на точките от националното жури, начело беше Великобритания с песента на Сам Райдър Space Man. По време на изпълнението си на финала „Калуш Оркестра“ отправи емоционален призив за освобождаване на хората, блокирани металодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, предаде NOVA.

„Призовавам всички вас, моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на „Азовстал“, веднага“, заяви фронтменът на групата Олег Псюк, обръщайки се към публиката.

Букмейкърите също определяха „Калуш Оркестра“ като фаворит за спечелване на Евровизия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му ще направи всичко възможно, за да бъде домакин на конкурса „Евровизия“ следващата година във възстановения украински град Мариупол, съобщи агенция Укринформ.

„Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че един ден украинският град Мариупол ще бъде домакин на участниците и гостите на „Евровизия“. Свободен, мирен, възстановен!“, написа Зеленски.

Той благодари за победата на „Калуш Оркестра“ и на всички, които са гласували за Украйна.