Лена Бориславова: В САЩ успяхме да договорим по-ниски цени на газа

309

Най-важното от посещението в САЩ е, че успяхме да договорим по-ниски цени на газа, заяви днес Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“.

Показахме, че защитаваме националните интереси. Трябват ни между 12 и 15 танкера от САЩ, за да покрием нуждите си. Вече са в ход преговори за асредносрочни и дългосрочни договори за газови доставки. Преговаряме и с други държави за газ. Договрили сме и да получаваме азерски газ, дори и да не е построена връзката с Гърция, заяви тя, предаде БНТ.

Това разбива мита на предишните управляващи, че не може да има алтернативни доставки на газ. Азерският газ е много по-евтин от руския и това показва още веднъж как предишните управляващи са се отказвали от анекси за алатернативни доставки. В бъдещите доставки на газ няма да има посредници, цената ще е по-ниска и когато юли започнем да получаваме пълните количества азерски газ, цената ще е по-ниска от тази на европейските борси.

България години наред е била държана зависима в сферата на аенергетиката. Ние имаме политическа воля да се доставят пълните количества азерски газ, преговаряме и с други държави. Това показва разликата с ГЕРБ. Стартегически важно за страната е да имаме надежден доставчик на газ, който да не взима едностранно решения. Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газа, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени.