Голяма автомобилна компания обещава стотици нови работни места в България

575

Министър Даниел Лорер съобщи, че голяма автомобилна компания има инвеститорски интерес към Плевен и може да открие поне 700 работни места.

 Той не съобщи името на очаквания инвеститор, но подчерта, че това ще стане известно в близките седмици. Министър Лорер коментира, че в рамките на седмица ще бъде обявен антиинфлационният пакет, чрез който с 2 милиарда лева ще бъдат подпомогнати и гражданите, и икономиката, предаде DarikNews.

„Ако икономическият растеж продължава да се случва, въпреки инфлацията тази година, ние ще продължим да бъдем свидетели на сравнително забогатяване на българина спрямо предишното му състояние. Първото тримесечие на годината българското производство е нараснало с 20 процента, отново над инфлацията, износът ни е 8 милиарда, което е рекорд за всички времена“, посочи още Лорер.

По повод ситуацията около доставките на природен газ към България министърът обясни, че се работи, „за да потушим кризата, която създаде Путин, спирайки газа за България“. По думите на Лорер „Булгаргаз“ продължава да работи за нови източници на газ, за да не зависим за газ от Путин и добави, че „със сравнително малката консумация в България това ще бъде постигнато“.

„Мерките за освобождаване на българската енергийна зависимост от Путин вече започнаха и се вижда техният ефект. Скоро време България ще използва чувствително по-малко или изобщо никакъв руски газ. Следващата стъпка ще бъде петролът, който също ще бъде подменен с неруски. Това ще отнеме време, за да не е натоварваме българския потребител с цена“, каза Даниел Лорер. „За нас най-важен е българският икономически интерес, за да могат българските граждани да преживеят тази криза с минимално намаляване на жизнения си стандарт, а българската икономика да продължи да е конкурентоспособна“, подчерта министърът.