Проф. Стив Ханке: В България трябва да има референдум за приемане на еврото

369

Това коментира професор Стив Ханке, който е професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс в Балтимор, Мериленд и е бил съветник на президента Петър Стоянов

„Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо българското общество ще иска нещо. което е рисковано, това е политическо решение“, това коментира проф. Стив Ханке, съветник на президента Петър Стоянов. „Не ми харесва начинът, по който темата за въвеждането на еврото се разглежда, това е старият подход на правителството на Борисов, което се опитваше да го направи така – тайно от обществото“, предаде bTV.

Според него няма икономически анализ на ползите и на цената за обществото и икономиката от въвеждането еврото, трябва анализ, който да е на БНБ и на Министерството на финансите.

„Отървете се от тайните. Трябва да има серия от изследвания, да се говори и да има обществен дебат, както и да има референдум“, препоръча професор Стив Ханке.

„Да, имате ново правителство и знам, че коалицията обсъжда темата за въвеждането на еврото“, допълва той.

„Но нека първо да позволим слънцето да огрее темата. Защо бихте искали да промените системата на валутния борд. която работи много добре. Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд. които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива в еврозоната – в Литва е 16%, а в Естония -15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5%“, посочи още проф. Ханке, който е изявен противник на еврозоната.

„Предупредих Естония, какво ще стане, ако приеме еврото и ето какво се случи.“

„Рискът от повишена инфлация е много по-голям, ако приемете еврото и изоставите валутния борд. Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това. Освен това България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната, защо бързате. Цялата идея е лудост“, твърди икономистът.

По публикацията работи: Станислава Гавазова