Премиерът Петков: От 1 юли ще получаваме азерски газ

Това заяви министър-председателят на блиц контрол в парламента

„От 1 юли ще получаваме азерски газ. Става въпрос за цялото договорено количество“, обяви премиерът Кирил Петков. По-рано на бизнес форум министър-председателят коментира, че държавите в региона трябва да си подадат ръка.

„В момента сме в безпрецедентна криза, тя беше направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж“, каза Кирил Петков.

По думите му всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България.

„Тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента. Част от инвестициите, които сме планували, е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси – няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала“, допълни Кирил Петков.

Премиерът добави, че освен газовите връзки България ще разполага с безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво.

„Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци. Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България“, каза още Кирил Петков.