Кирил Петков: Споменаха името на Делян Пеевски в американското финансово министерство

222

Това става ясно от думите на премиера Кирил Петков по време на днешния парламентарен блиц-контрол. По негови думи от там свързват името на Пеевски с корупция. Казали са му, че „Магнитски“ като прилагане в чужда държава е най-мащабен в България

Стана ясно, че представители на американското финансово министерство са споменали специално пред премиера Кирил Петков името на депутата от ДПС Делян Пеевски в контекста на корупцията в България и санкциите по закона „Магнитски“. Това заяви самият премиер по време на парламентарния блиц-контрол, отговаряйки на въпрос от страна на ДПС.

„Как стигнахте до умозаключението, че ДПС и Делян Пеевкси могат да имат нещо общо с Южен, Турски или Балкански поток?“, попита Станислав Анастасов от ДПС, припомняйки „неоспоримата история на ДПС“ и заслугите на партията за интеграцията на България в ЕС и НАТО.

„На всички партньори в ЕС и НАТО стана ясно, че един от основните инструменти на руската политика е използването на корупция. Чрез корупция този режим успява да влияе, голяма част от тази корупция минава през енергийни проекти.

Когато една страна реши да построи Руски поток през територията на България без да има шанс дори Северозападна България да взема от него, похарчи 3 млрд. лв., явно има някаква друга причина.

За съжаление на всички вас, които са част от тази корупционно мотивирана схема, всички наши партньори го виждат това. Единственото, което аз знам е, че когато се срещнах с US Treasury (финансовото министерство на САЩ), те споделиха, че „Магнитски“ като прилагане в чужда държава е най-мащабен в България. Един от тримата човека на „Магнитски“ е Делян Пеевски. Казаха специално името на Делян Пеевски“, каза Петков.

Анастасов отговори, че е много интересно как Петков се е срещнал със сградата на „US Treаsury.“

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък изтъкна, че „колегата Пеевски“ е обжалвал санкцията си по закона „Магнитски“.

На въпрос на „Има такъв народ“ по повод предстоящо на 22 май посещение в Република Северна Македония Петков отговори, че „просто продължаваме конструктивния диалог, няма да бъде подписано нищо конкретно“.

По отношение на евентуално спиране на петрола от Русия Петков заяви, че ЕК е готова да направи изключение за България и тя да продължи вноса на петрол, защото нашата рафинерия е зависима. От „Лукойл“ обаче уверявали Петков, че имат и резервен плaн, ако останат без гориво.