Работодатели се срещат с енергийния министър заради цените на тока и газа (ВИДЕО)

117

Очакванията на бизнеса са свързани с поемане на ангажимент, който да действа докато се нормализира цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса. Работодателите предлагат не да се правят договорки всеки месец, а да има ясен ангажимент и формула

След заплахата за масови протести и фалити на предприятия – бизнесът се среща с енергийния министър, предаде Нова телевизия.

„От 14 миналия месец настояваме за тези срещи. На срещата миналия четвъртък той заяви, че разговорите ще продължат в Министерството на енергетиката и затова днес сме тук”, заяви преди срещата Добри Митрев от БСК.

„Искаме ясен и категоричен ангажимент, който да даде трайно решение на проблема с цената на електроенергията за небитовите потребители, а не да влизаме в тези преговорни процеси веки месец, защото това води до ескалация на цените на стоките и услугите”, каза Добрин Иванов от АИКБ.

По думите му очакванията им от настоящата среща са правителството да поеме такъв ангажимент, който да действа докато се нормализира цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

„До момента бяхме подпомогнати по различни начини. В началото имаше конкретна сума за компенсация на мегаватчас. След това беше възприет нашия подход за компенсиране в процент от превишението на цената, която беше формирана като разлика, но беше сложен таван, който отново ограничаваше тези компенсации и довеждаше до завишена крайна цена за бизнеса”, посочи Иванов.

Той обяви, че предложението на работодателите е не да се правят договорки всеки месец, а да има ясен ангажимент и формула, по която да се изчислява тази компенсация и тя да се прилага автоматично всеки месец.

„Формулата, която предлагаме, е компенсацията да е в размер на 75% от разликата между средномесечната цена на електроенергията, формулирана на борсата и цената на енергийния микс за месеца”, добави той.

По публикацията работи: Пламена Сутева