Председателят на ЕК определи Русия като „най-пряката заплаха за световния ред“

163

Това твърди Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Токио за годишен кръг от преговори Япония-Европейски съюз. Тя нарече действията на Русия „варварски“

Русия е най-пряката заплаха за световния ред. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Нова телевизия.

Заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел тя е на официално посещение в Токио за годишен кръг от преговори Япония-Европейски съюз, този път на фона на руско-украинския конфликт, но и в контекста на нарастващата загриженост в Азия около военните амбиции на Китай.

„Русия е днес най-пряката заплаха за световния ред, с варварската си война срещу Украйна, притеснителния си пакт с Китай и призивите им за нови деспотични международни отношения. Япония е част основната група страни, които наложиха тежки санкции на Русия. Както Европейския съюз, Япония си дава сметка какъв е залогът тук – не само бъдещето на Украйна, не само бъдещето на Европа, но и бъдещето на световния ред, основан на правила”, заяви Фон дер Лайен.

„Нахлуването на Русия в Украйна разклаща основите на международния ред не само в Европа, но и в Азия и това е абсолютно неприемливо. В сътрудничество с Г-7, включително ЕС, Япония ще приложи строги санкции срещу Русия и ще засили подкрепата за Украйна”, каза премиерът на Япония Фумио Кишида.

По публикацията работи: Пламена Сутева