Педиатър разказва за първите прояви и мерките срещу алергии при децата

172

С настъпването на пролетния сезон идват и алергиите, които често могат да доведат до остри алергични реакции при децата. Според педиатъра и детски пулмолог д-р Снежина Лазова има фактори, за които родителите трябва да следят при проявата на симптоми

В какво се изразяват острите алергични реакции сред децата през пролетния сезон, какви са причините? Какво е най-правилното поведение в случай на пристъп? Отговор на всички тези въпроси дава д-р Снежина Лазова – педиатър и детски пулмолог.

„Наистина през последните няколко седмици наблюдавахме честотата на алергичните прояви сред децата. Това стана след бързото затопляне след дългата зима. Зачестиха посещенията в спешен кабинет и родителите се насочват към алерголози и детски пулмолози. Основните първи прояви са зачервяване и сърбеж в очите, носа, продължително кихане, водниста секреция от носа, без детето да проявява симпотима на респираторна инфекция“, това каза пред NOVA NEWS д-р Снежина Лазова.

Тя допълни, че родителите се насочват към използване на противоалергични средства, но понякога те не са достатъчни и при повишена физическа активност от децата, особено при наличието на тревни площи, е възможно състоянието да се обостри, кашличен пристъп и до прояви, подобни на астматичните.

Д-р Лазова отбеляза, че има фактори, за които родителите трябва да следят при проява на симптоми – фамилна обремененост за алергични заболявания от двамата родители, почни винаги един от тях е има симптомите на алергичен ринит, независимо дали е диагностициран. Трябва да се следи и за хранителни алергии.

„Но понякога може един астма пристъп в пролетния сезон да бъде наистина първа проява, като „гръм от ясно небе“, допълни медикът.

По публикацията работи: Пламена Сутева