Божилов: Украински експерти са на посещение в наши военноремонтни заводи

154

Това заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, като поясни, че делегацията е от официални представители на украинското правителство, както и представители на тяхната отбранителна индустрия

В България е екип експерти от Украйна, които в момента са в заводите – искат да видят какво е състоянието, какво може да се прави. Това каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов пред журналисти на въпрос за военнотехническата помощ за Украйна, предаде БТА.

Делегацията е от официални представители на украинското правителство, както и представители на тяхната отбранителна индустрия, каза Божилов. Вчера той и заместник-министър Станимир Георгиев са провели разговори с тях в Министерството на отбраната (МО).

„Решението на Народното събрание за нас е ясно, оказва се военнотехническа помощ чрез ремонт на военна техника, за което МО има готовност. Нашите военноремонтни заводи „Терем“ са в състояние да ремонтират голям спектър от военна техника“, посочи Йордан Божилов. Той добави, че военноремонтните ни заводи навремето бяха най-голямата военноремонтна база за техника по съветски образци, която трябваше да обслужва не само България, но и целия Варшавски договор. Божилов обясни, че тези заводи са специализирани за ремонт на военна техника – от оръжие с малък до оръжие с голям калибър, военна бронирана техника – танкове, бронетранспортьори.

По публикацията работи: Пламена Сутева