Рекорд: САЩ освободиха рекорден обем петрол от стратегическия си резерв

219

Това обявиха САЩ, целта е овладяване на растящите глобални цени на енергията

САЩ обявиха освобождаването на рекорден обем петрол от стратегическия резерв на страната през март без консултация с партньорите на Международната агенция по енергетика.

Едностранните ходове на Вашингтон за решаване на проблемите с глобалните доставки или цените рискуват да подкопаят отношенията на САЩ с МАЕ, притесняват се експерти, които твърдят, че президентът на САЩ Джо Байдън използва стратегическия петролен резерв за ограничаване на вътрешната инфлация по политически причини, вместо да защитава страните-потребители от глобални прекъсвания на доставките, предаде Нова.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че Съединените щати са били в „чести контакти“ с МАЕ и нейните държави-членки по въпросите на енергийната сигурност, но потвърдиха, че решението им да пуснат петрола е „независимо“ от МАЕ.

На 31 март САЩ съобщиха, че ще освободят 180 милиона барела от резерва, или по един милион дневно, за да намалят растящите глобални цени на енергията и да решат проблема с намалените доставки на руски петрол след инвазията в Украйна.

По публикацията работи: Станислава Гавазова