Потвърди ли се случаят на „мистериозния“ хепатит у нас? (ВИДЕО)

120

По думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, случаят не е потвърден. „Пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснена етиология, за който трябва да се съобщава“, заяви тя по време на брифинг

Не се е потвърдил първият случай в България на острия хепатит при деца, докладван вече от редица европейски държави. Това обяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Извънредно: Първи случай на „мистериозния“ хепатит при деца у нас 

„При съпоставяне на данните заключението е, че пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснена етиология, за който трябва да се съобщава. Действително случаят беше съмнителен”, подчерта още тя.

Припомняме, че в неделя по NOVA здравният министър проф. Асена Сербезова съобщи за първия случай – при дете от Бургас. Тогава обаче от НЦЗПБ обясниха, че се очакват резултатите от пробите.

На 29 април в Инфекциозното отделение на болницата в Бургас е постъпило момче на 4 г. и 8 м. с болки в корема от десетина дни. На практика то е в добро здравословно състояние, обясни проф. Христова.