Радев: Нинова се опитва да избягва подписа си (ВИДЕО)

149

Това каза президентът по отношение на нападките от страна на Корнелия Нинова. Според него твърденията й са некоректни и се опитва „да избягва подписа си под разрешителните за износа на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна“. Радев и Йотова поднасят цветя пред Паметника на незнайния воин

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участват в тържественото отбелязване на Деня на Европа. Събитието започва с церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция.

„Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война и към хилядите наши, жертви, които допринесоха с живота си за Обединена Европа, в която живеем днес“, заяви президентът.

На журналистически въпрос относно думите на външния министър на Македония, който твърди, че до юни има възможност за развития между Република Северна Македония и България, Радев отговори следното:

„Що се отнася до Република Северна Македония и изявленията на външния министър, мисля, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят някакви ултиматуми“.

„Най-малко в момента имаме полза от нови избори. българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес“, каза президентът, отговаряйки на журналистически въпрос.

Над друг, свързан с налагането на вето върху ембаргото за руски петрол и посещението на Кирил Петков в САЩ, Радев отговори:

„Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. Нашата зависимост от руския газ и петрол.. за съжаление през годините не успяхме да постигнем диверсификация. Нашата зависимост е голяма. Българите са най-бедните и енергийно най-бедните в ЕС. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките“

„Очаквам правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес.

„Аз имам много ясно изразена и последователна политика по отношение на Република Северна Македония и членството в ЕС и ще продължа да я отстоявам“

На журналистически въпрос, свързан с обвинения на Корнелия Нинова към Румен Радев, той отговори следното:

„Твърденията на госпожа Нинова са некоректни и лесно проверими. Явно госпожа Нинова се опитва да избягва подписа си под разрешителните за износа на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна“.