Радев: Рано или късно ще паднат изкуствените разделения между България и Северна Македония (ВИДЕО)

97

Това заяви президентът Румен Радев, който открива национална конференция за отношенията ни със Северна Македония. София е домакин на конференцията

„Идеологемите на тоталитарния Югославски режим години наред осакатяват диалога и възпрепятстват пълноценния културен, социален, икономически обмен между хората от двете страни на границата“, заяви Радев.

„Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване без прегради и без граници ще доведе до отпадане на изкуствените разделения“, добави президентът.

„За да се случи това, има нужда от много работа. Работа, която България е вършила през годините. Всички ние знаем, че за последните три десетилетия България направи много за развитието на нашите приятелски отношения“, продължи държавният глава, като се обоснова с признаването на независимостта на младата държава, помощта в кризи и бедствия и подкрепата на Северна Македония за членство в НАТО.

„Ако искаме нашите отношения да се развиват прогресивно, ние трябва да бъдем откровени в нашия диалог. В момента се вихри антибългарска кампания в нашата съседка РС Македония“, допълни Радев.

„На тази конференция мисля да потърсим отговори на тежки въпроси. С какво нашата вътрешна политика и външна политика като действие и бездействие през годините назад спомагаше да стигнем до това положение днес. И то на фона на войната в Украйна“, заяви Радев.

„Изправени сме пред много важен исторически въпрос по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония. На исторически избор мога да кажа. Защото това е въпрос, който касае не само нашата външна политика, двустранни отношения, отношенията ни с Европейския съюз. Това е въпрос, който засяга дълбоко фундаментите на нашата национална идентичност. Засяга нашето самочувствие като пълноценни европейски граждани“, каза Радев.

„Нашата цел е възможно по-бърза интеграция на Република Северна Македония в европейските структури“, припомни президентът.