ПП: Живеем в най-тежките времена в последните години. Страната ни има нужда от смели решения

Днес се състои първото пленарно заседание на парламента за тази седмица и народните решават за изпращане на военна и техническа помощ на Украйна

Депутатите започнаха заседанието с изслушване на химна. След националният химн на България беше изслушан и този на ЕС. Народните представители от “Възраждане” в знак на неуважение седнаха по време на химна на ЕС.

Втората точка в предложения дневен ред е изпращането на военна и техническа помощ на Украйна, което е внесено от ГЕРБ-СДС.

Декларация от името на “Продължаваме промяната” направи Андрей Гюров:

“Живеем в най-тежките времена в последните години. Дойде време да заявим къде стоим и каква е ценностната ни система. Днес сме изправни пред въпроса от коя страна на историята стоим – дали сме от страната на благополучието и свободата или от страната на диктатурата и избиването на невинни жени и деца. Ще сведем ли глава пред агресора или ще се позиционираме като лидер на Балканите? Ще се освободим ли от шантажа на “Газпром”?”

По неговите думи за България следва само едно: решителност.

“Партиите от коалицията се обединиха да спрат корупцията в управлението, да бъдат гарант за независимост и да утвърдят България като силен член на ЕС и НАТО. Всички трябва да знаят, че ПП е поемат водеща роля”.

Гюров се обърна към коалиционните партньори като им благодари за постигнатото. Той обяви, че заплатите на лекари и медицински работници ще бъдат повишени с 25%. Като друго постижение посочи мораториума върху цените на тока за битовите потребители. Следващото постижение, което Гюров посочи, е планът за възстановяване и устойчивост. На това място депутатите от ГЕРБ-СДС избухнаха в смях и несъгласие.

“Време е да продължим промяната. Да не забравяме, че сме един отбор, който трябва да запретне ръкави. Разчитаме на вашите единни позиции в правителството и парламента”, каза Гюров.

Той се обърна към ГЕРБ и ги помоли да поставят на първо място интереса на България.

Гюров обеща подкрепа на бизнеса: “Ще направим така, че да омекотим ценовия шок”.

“Борбата срещу корупцията остава във фокус. След закриването на бухалката на задкулисието, специализираното правосъдие, следва реформирането на КПКОНПИ. Ще освободим ръководния ѝ състав. Ще съставим нова институция, която ще разследва безпристрастно политици и събира доказателства, пред които Гешев няма да може да си затвори очите”, заяви той.

Председателят на ПГ на ПП обяви, че предстоят нови реформи в съдебната власт: “Подготвяме изцяло нов закон, с който в най-висока степен се гарантира сигурността на подаващите сигнали за злоупотреби”.

“Страната ни има нужда от смели решения”