Енергиен експерт: Най-евтин е газът от “Газпром”. Трябва да продължим договорите си с тях

175

Това заяви енергийният експерт Таско Ерменков. За това настояват и работодателските организации, изтъква социалистът. По думите на Ерменков България не е в състояние да задоволи на 100% газовата си потребност ако нямаме договорите с “Газпром”

“Хубаво е да търсим алтернативни източници, но и да си продължим договорите с “Газпром”. В момента България не е в състояние да задоволи на 100% газовата си потребност ако нямаме договорите с “Газпром” – поне в близките 1,5 – 2 години.” Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в предаването “Референдум” по БНТ.

“В договорите никъде не е написано, че се сменя цената от долари в рубли. Там е написано дадена цена в долари и тази цена в долари трябва да бъде преведена безотносително по курса, по който ще се обмени след това в рубли. Моментът на плащането се смята моментът, в който рублите от сметката на купувача са отишли в сметката на продавача. Единственият проблем, който трябва да бъде решен, е да се уточни с руската страна какъв е срокът между влизането на доларите по сметката на купувача и влизането на парите от сметката на купувача в продавача”, обясни Ерменков.

Той подчерта, че трябва да се търсят вариантите, при които природният газ е надеждно осигурен като количества и е на нормални цени. За доставката на втечнен газ социалистът коментира: “На 1000 куб. м природен газ, 250 куб. м отиват като разход за неговото втечняване – т.е. плащаме за 1000 куб. м, получаваме 750. Допълнително е транспортът, допълнително е регазификацията, допълнително е минаването през трасетата. Цената няма как да излезе такава, каквато е на тръбния газ. Затова това е вариант, който може да се разглежда, но като допълващ, а не основен. Ако ние не си гарантираме тръбен газ, ако ние не си подновим договорите с “Газпром” до момента, до който успеем да намерим алтернативата на тръбния газ, не можем да говорим за сигурност на доставките на нормална европейска цена.”

По думите на Таско Ерменков ГЕРБ не са направили нищо по въпроса с добив на газ от собствени източници, припомняйки няколкократното забавяне на удължаването на разрешението на OMV да проучват в блок “Хан Аспарух”, както и че не се е направил допълнителен опит за проучване в “Тервел”. Той бе категоричен, че добивът на шистов газ в България е абсолютно неприемлив.

“Работодателските организации на България, произвеждащи 82% от БВП на страната и даващи 85% от работните места на хората, твърдо заявяват, че преговорите с “Газпром” трябва да бъдат подновени, за да може промишлеността и икономиката на България да не пострадат в близките години. Не виждам откъде може да дойде по-евтин газ”, каза в заключение Ерменков.

По публикацията работи: Пламена Сутева