Любопитно

Суперхраната, която се грижи за талията на жената

Киноата е безглутенов прдукт, който някои определят като суперхрана. Известно е, че глутенът има и висок гликемичен индекс, който води до бързо покачване на нивото на глюкозата в кръвта. По тази причина безглутеновите храни са все по-популярни.

Киноата, която има възхитителна фина текстура, привлича вниманието като безглутенов продукт. Тя се очертава като здравословен заместител на пшеничното брашно, пише DarikNews, цитирайки Yahoo News Japan.

Глутенът е добре позната част от нашата храна, например хляб, тестени изделия и сладкиши. Много от нас го консумират ежедневно. Въпреки че глутенът е важен източник на енергия, той има и висок гликемичен индекс, който води до бързо покачване на нивото на глюкозата в кръвта. Освен това през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на приема на глутен, тъй като той може да доведе до увеличаване на теглото. Ето защо безглутеновите храни са все по-популярни.

Киноата е култура, много подобна на ориза и на други растения от семейството на зърнените култури. Киноата е много привлекателна заради ниското съдържание на въглехидрати и отличния хранителен баланс. Например тя съдържа два пъти повече протеини, десет пъти повече желязо и калций и около осем пъти повече диетични фибри от белия ориз. Освен това е добре балансирана по отношение на витамините, минералите и калия. Съдържанието на фолиева киселина в нея е сравнимо със съдържанието на зелени и жълти зеленчуци, което прави киноата суперхрана за жените.

Благодарение на ниския си гликемичен индекс нивата на глюкоза в кръвта не се повишават много, дори ако консумирате толкова много киноа, колкото ориз или хляб, така че тя е идеална за хора на диета.

Съдържанието на въглехидрати е около три четвърти от това на белия ориз. Може да си кажете, че разликата е малка, но при варене киноата абсорбира вода и увеличава обема си, така че изяждате по-малко количество от нея, отколкото от ориза, което още повече намалява броя на въглехидратите.

Киноата се съчетава добре с всичко – от салати и кисело мляко до паста и супи. Други чудесни варианти са да я използвате вместо ориз за ризото или като тесто вместо галета.

Малка забележка: киноата съдържа сапонини, които могат да предизвикат диария и гадене при прекомерна консумация. Не бива да я консумирате на закуска, обяд и вечеря! Сапонините могат да бъдат отстранени и като се накисне добре киноата преди готвене.

Това е чудесна алтернатива на брашното и ориза за тези, които ограничават въглехидратите. Киноата също така помага за попълване на хранителните вещества, които обикновено липсват, така че убивате два заека с един куршум.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Как климатичните и вентилационни системи влияят върху комфорта на помещението?

В днешни дни прекарваме голяма част от времето си в закрити пространства – домове, офиси,…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Хранителни добавки за мъже и жени – какво трябва да знаете?

Днес, когато все повече хора осъзнават нуждата от здравословен начин на живот, хранителните добавки се…

преди 4 седмици
  • България

Стотици доброволци дадоха старт на националната информационна кампания на ГД за Президентска република

Гражданско движение за президентска република даде старт на национална информационна кампания Националната кампания за президентска…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Какво трябва да има всяка добра гейминг маса?

В света на гейминга компромисите нямат място – всеки детайл може да бъде решаващ в…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Как да подобрим работния си процес с правилния избор на техника?

В съвременния свят все повече длъжности и професии са обвързани с употребата на техника. Това…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

За какво стига кредит до 5000 лв.

Личното ни възприемане на стойността на парите е нещо много специфично. Според средата, в която…

преди 3 месеца