Румен Радев: България е лоялен член на ЕС и НАТО. Много хора говорят, без да имат собствено мнение

Президентът коментира призивите за предоставяне на оръжие за Украйна. Очаква се в сряда в парламента да се гласува изпращането на военна помощ за Украйна. Според Радев е много важно „да се запази разумът в едно такова решение”

„За мен е много важно, както и за народа, да чуем дебатите на политическите сили, с които те ще вземат своето решение. Важно е да се запази разумът при вземането на решение в ситуацията между Украйна и Русия. България е много близо до Украйна. Ние сме много по-зависими.“ Други говорили от невежество, смята още президентът. „Могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София, какво е състоянието на изтребителната ни авиация. Докога нашите съюзници ще бъдат тук? Нидерландия са до края на май, а след това? Това никой не го отчита”, каза Радев.

„Ако знаят отговорите на тези въпроси – поведението им е безотговорно. Ако не ги знаят – просто невежо”, каза Радев.

Хората, които вземат решение, трябва да се съобразяват със сигурността на българите“, каза Радев.

„В първите часове на войната аз събрах на консултативна среща управлението на страната и много ясно и категорично обсъдихме агресията на Русия“, заяви президентът.

„България е лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат да не предоставят оръжие, те няма да го направят. А ако им кажат да предоставят, те искат точно това. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт, имаме огромна историческа диаспора в Украйна. Испания например зависи от руския газ само на 6%, ние сме много по-зависими”. Това заяви от Пловдив президентът Румен Радев.

Относно БСП, той каза, че ръководството на левицата „ще намери такава формулировка, че хем да остане в управлението, хем да остане чисто”, ако се вземе решение за изпращане на оръжие.