ЕС отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките

206

След срещата на енергийните министри става ясно, че Европейският съюз отказва да плаща в рубли газа от Русия и следователно трябва да се подготви за прекъсване на доставките

Европейският съюз отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките. Това предупредиха от ЕК и френското председателство на ЕС след извънредното заседание на министрите на енергетиката на 27-те.

Същевременно стана ясно, че газовият поток по газопровода „Ямал-Европа“, по който се доставя синьо гориво от Русия през Полша за Германия, е бил възстановен. Подаването спря за кратко вчера, по информация на оператора на газопровода, предаде БНТ.

Капацитетът на хранилищата в ЕС е пълен на 32% и се увеличава

Приключи извънредното заседание на Съвет „Енергетика“ на ЕС. На него ЕС обяви, че схемата за плащане на руския газ в рубли е нарушение на санкциите и няма да бъде приета. Друга важна тема, която министрите обсъдиха, е диверсификацията на енергийните източници.

Междувременно стана ясно, че хранилищата в Евросъюза са пълни на 32%, но капацитетът им се увеличава. Ще бъде създадена регионална работна група, която да наблюдава ситуацията с газта в България и Полша. Първата среща ще се проведе на 5 май в София.

България е представена от министъра на енергетиката Александър Николов. Той и колегите му обсъдиха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския монополист „Газпром“. Съветът единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава и осъди действията на руската компания-доставчик като грубо нарушаване на действащи договори.

„На този етап няма непосредствен риск за европейските доставки. В момента доставките за Полша и България продължават по алтернативни трасета, през Гърция и Германия. Количествата в хранилищата в Европа са над 32% и се увеличават във всички държави. Миналата седмица Комисията и България договориха да създадат регионална работна група, която да се справя с проблемите около сигурността на доставките, след като „Газпром“ наруши договора. Първата среща ще се състои този четвъртък в София, но сме поканили и нашите партньори от Западните Балкани“, това каза европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, предаде Нова.

Решението на „Газпром“ да спре доставките на газ за България и Полша е повратна точка в настоящата криза. Това каза еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън. Тя предупреди, че всяка държава от ЕС може е следващата.

Комисарят по енергетиката допълни, че въпреки че няма непосредствена заплаха за европейските доставки на газ, несигурността на ситуацията означава, че държавите-членки трябва да разгледат националните си планове за извънредни ситуации, да пълнят хранилищата си преди зимата, и да диверсифицират енергийните източници извън руските изкопаеми горива.

По публикацията работи: Станислава Гавазова