Антоанета Цонева, ДБ: България трябва да брани свободата на Украйна

700

Това заяви депутатът от „Демократична България” Антоанета Цонева. Според нея България трябва да заеме тази позиция, тъй като е европейска страна и член на НАТО. Цонева смята, че думите на президента Радев отслабват позициите на България

„Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия депутатът от „Демократична България” Антоанета Цонева.

Преди това тя припомни, че от ДБ от първия ден на войната са били на позицията, че на руската агресия трябва да се отговори твърдо и България трябва да застане до Украйна, с всички нейни искания и нужди – както с осигуряване на военна помощ, така и с подпомагане на бежанците.

„Ние като европейска страна и член на НАТО трябва да браним свободата на Украйна”, каза Цонева.

Тя припомни, че в момента има три проекта за решение. „Единият е на „Демократична България”, който включва военнотехническа помощ. Това е формулировката, върху която ние ще настояваме. Според нас това трябва да бъде прието от парламента”, заяви Цонева.

Що се отнася до позицията на коалиционните партньори от БСП, които се заканват да напуснат коалицията, ако се приеме, че страната ни може да прати военна помощ на Украйна, Цонева каза:

„Не може да се управлява чрез страх. Не може да има коалиция, конструирана около шантаж. България е нападната вече, нашият газ е спрян”, каза тя.

„Съжалявам, че в България може да има лидери, които се опитват да индуцират страх. Това не е достойно”, каза още Цонева.

По публикацията работи: Пламена Сутева