Надал: Несправедливо е за моите руски колеги да бъдат изключени от Уимбълдън

116

Това заяви испанският тенисист Рафаел Надал относно забраната на Уимбълдън. Сред засегнатите тенисисти са Данийл Медведев и Арина Сабаленка

Рафаел Надал определи решението на Уимбълдън да забрани на тенисисти от Русия и Беларус да участват на турнира от Големия шлем като „несправедливо“, каза испанският играч пред журналисти в Мадрид, предаде БГНЕС.

21-кратният шампион в Големия шлем смята, че Ол Ингланд Клъб е избрал „най-драстичната опция“ и се надява, че Туровете могат да намерят начин да се намесят в наказанието. Уимбълдън бе сериозно разкритикуван заради решението си, като един от критиците бе и световният номер 1 Новак Джокович. Кардиналната мярка бе взета заради руската инвазия на Украйна. Сред засегнатите тенисисти са номер 2 при мъжете Данийл Медведев и миналогодишната полуфиналистка в Лондон при дамите Арина Сабаленка.

„Несправедливо е за моите руски колеги. В този ред на мисли, не е тяхна вината за това, което се случва в момента с войната. Съжалявам за тях. Искаше ми се да не бъде по този начин, но в края на деня знаем, че това е решението“, коментира Матадорът пред медиите преди завръщането си на корта след шестседмично отсъствие заради травма на ребрата на Мастърса в Мадрид.

Бившият номер 1 в световната ранглиста по тенис Анди Мъри също заяви, че не подкрепя решението за забрана за участие на състезатели от Русия и Беларус на турнира, но добави, че няма правилен отговор за ситуацията.

Ръководството на Откритото първенство на Великобритания обяви, че не е имало друга алтернатива за започващата на 27 юни надпревара. Според информациите, правителството на страната домакин е поставило като условие шефовете на турнира да изискат писмено потвърждение за неутралитета на тенисистите, ако искат да участват.

Мъри, който съобщи, че ще дари всички пари, спечелени от наградни фондове през сезона, за хуманитарни акции в Украйна, смята, че насоките от правителството не са помогнали в случая.

„Не подкрепям факта, че тенисисти получават забрана. Доколкото разбрах, насоките от правителството са били, руснаци и беларуси да играят, само ако подпишат декларация, че са против войната и режима в Русия. Не съм сигурен колко удобно бих се чувствал аз самият, ако впоследствие се случи нещо на тенисистите или техните семейства. Не мисля, че има правилен отговор“, коментира 34-годишният Анди Мъри пред телевизия Sky Sports.

„Говорих с някои от руските тенисисти, както и с такива от Украйна. Чувствам се зле за играчите, които не могат да участват и разбирам, че това им изглежда несправедливо. Но също така познавам хора, които работят за „Уимбълдън“ и съм наясно в каква трудна позиция са те. Съчувствам на всички и не подкрепям едната или другата страна“, добави британският тенисист.

По публикацията работи: Станислава Гавазова