Зеленски: Нямам доверие на руските обещания

149

Това заявява украинският президент Володимир Зеленски. Той отбеляза и предишни изказвания на Владимир Путин, които гласят, че никога няма да нападне Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че има нулево доверие в обещанията и ангажиментите на руската страна, отбелязвайки предишни изказвания на Владимир Путин, че никога няма да нападне Украйна. Украинският лидер каза това в интервю за гръцкия в. „Катимерини”, в което коментира редица въпроси, свързани с Гърция, Турция, батальона „Азов” и забранените оръжия, предаде Нова.

„Опитвам се да не се променям, но истината е, че войната засяга всички ни. Поведението ни се променя, ценностите ни се променят”, заяви Зеленски.

Журналистът Янис Сулиотис, взел интервюто в Киев, споделя впечатленията си от вида на украинския президент, който изглеждал изтощен и недоспал, но говорел разпалено.

„Хората в Украйна вече не говорят за коли и къщи, не се интересуват от заплатите и бонусите си. Мислят единствено за мира и за безопасността на децата си”, е казал Зеленски.

Президентът на Украйна е засегнал в интервюто сценариите за руска ядрена атака или използването на забранени оръжия, посочва „Катимерини”.

„От самото начало на войната ние разиграхме всякакви възможни атаки. Във всеки случай доверието в обещанията и ангажиментите на руската страна е нулево. Путин казваше, че никога не би нападнал Украйна…, а използваха забранени фосфорни бомби в Мариупол, Харков, Запорожие и на други места”, заяви Зеленски.

Той представи изчисления, според които досега цената на войната в разрушената инфраструктура на Украйна възлиза на 60 млрд. долара.

По отношение на Азовския отряд той обясни, че в началото на войната в Източна Украйна през 2014 г., когато страната не е имала достатъчно подготвени за бойни действия военнослужещи, са били създадени много доброволчески групи.

„Искам да отбележа обаче, че днес Азовският отряд е част от Националната гвардия, от Украинските въоръжени сили, тоест, професионални войници, защитаващи Мариупол. Тъкмо обратното, руснаците са тези, които се държат като нацисти”, каза той.

Зеленски е изразил благодарност за помощта на Гърция. Запитан за реакцията на Запада като цяло, той е посочил: „като президент на воюваща страна е естествено да искам повече, по-бързо”.

На въпрос дали вижда противоречие в поведението на Турция, която се опитва да посредничи за мир между Украйна и Русия, а същевременно „предприема агресивни и провокативни военни ходове спрямо Гърция” Зеленски не е дал директен отговор. По думите му всяка страна, която е във война, се опитва да направи всичко възможно, за да събере около себе си страните, дори и онези, които имат исторически трудни отношения помежду си.

„Всяка страна има свои собствени интереси”, каза украинският президент и отбеляза приходите за туризма както на Гърция, така и на Турция от руските туристи.

Попитан на финала на интервюто каква е цената в човешки животи и инфраструктура, която е подготвен да понесе, Зеленски отговаря: „най-ниската възможна цена, която ще ни позволи да запазим свободата си”.

По публикацията работи: Станислава Гавазова