Борисов разкрива „лъжи“ на управляващите относно хаоса около газа и енергетиката (ВИДЕО)

188

Представители на партия ГЕРБ разкриват нови подробности за хаоса в сектор „Енергетика“ и за газовата криза след спирането на доставките на природен газ от страна на „Газпром“

Борисов заяви, че повод за днешното му изявление е изказани през последните месеци лъжи.

„Опитвахме се да ги опровергаем, но хорът срещу нас беше толкова могъщ и силен“, заяви Борисов. „Затова искам да благодаря на Асен Василев, на министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха тази възможност да изясним лъжите, които бяха пуснати по адрес на нашето управление“, поясни Борисов.

Борисов започна с цитати. На 27 април г-н Василев казва на брифинг „През гръцката връзка може да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд. ако го разширим“.

„От Гърция и Турция вече добавя, без гръцката връзка… и после лъжите ще ги наредим една 2-3-4 да ги видите…“, продължи Борисов, цитирайки Василев: „През гръцката връзка можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ, 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконекторите с Турция“.

Борисов поясни: „Тука правя една малка корекция, че не са 17-18, а са към 31 млрд. кубически метра“.

„Благодаря му, че след 1 година са прочели и видели каква огромна инфраструктура сме направили, за да има 100% диверсификация“, обяви Бойко Борисов.

Той цитира и изказване на Александър Николов, в което лъже, че дълго време е било прокламирано, че „Турски поток” щял да се изплати за 10 години, но според текущите данни щял да се изплати за 80 години. „Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на „Булгартрансгаз“. Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави 80 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби“, възмути се бившият премиер.

„Корнелия Нинова казва, че България трябвало да възстанови разговорите с „Газпром“. Асен Василев твърди точно обратното. На кой от двамата трябва да повярваме. А от пресконференцията им онзи ден разбрах, че не само не се уважават, те се мразят и се ненавиждат“, каза Борисов.

„Транзитът на руски газ през Украйна в момента е 105 милиона кубически метра на ден. Това е 35% от консумацията в Европа. Сложете нашите 5 млн. на ден. Какво ще се промени. Как се убиват, деца, разрушават се жилища и петролни бази. Но две неща се пазят – газопроводите и житото, където е продоволствието. Само питам“, каза още той.

Жечо Станков обясни, че на него му се пада да разкрие най-голямата лъжа, че няма диверсификация на газа. „От 27 е спрян газът. До края на седмицата трябваше да е спряно напълно подаването на газ. А в момента потребяваме по 5-6 млн. кубика на ден“, сподели той. По думите му само по връзката Кулата-Сидерокастро може да се доставя цялото необходимо количество газ за България.

„20% от новата връзка за LNG с Гърция е на българския народ. Новите компресори, газовите връзки, има и паркомясто на българите на този терминал. Имаме 20% собственост на този терминал за газ и резервирано паркомясто“, уточни енергийният експерт.

Според Станков управляващите взаимно си противоречат – уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени.

”80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има“, разкри той.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов само от тези 2,1 млрд. лв. 350 млн. са за най-добрите американски компресори, които да разпределят газа към Европа. „Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори, които могат и да смучат“, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Асен Василев затова сега от Брюксел е чака-рака, толкова весел, защото всичко му е построено“, заяви Борисов.

„Втората най-опашата лъжа е 12 години забавено строителство на газовата връзка. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея“, допълни Жечо Станков.

Борисов се разгневи и на изказване на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров, който коментирал как искал още през 2009 г. Борисов да започне да строи газовата връзка. „Къде да строим?

В пустошта ли? Какво си ми казал, ти мълчеше като рибок. Много силни станахте, няма да ви прощавам повече. Идваше и навеждаше глава“, изригна бившият премиер.
„Тогава нямаше тръби, нямаше газ, ама ние е трябвало да строим газова връзка, така ли“, попита Жечо Станков.

„Третата лъжа е, че България ползва само руски газ. Благодарение на вноса през 2019 и 2020 г. успяхме да извием ръцете на руснаците и да договорим 40% по-ниски цени от „Газпром“. Това стана като вкарвахме газ от други места – САЩ, Катар и всички други възможни места“, обясни Станков, енергийният експерт на ГЕРБ.