Илияна Йотова в отговор на Кирил Петков: Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание.

8152
Никого не бих съветвала да търси алиби за едно или друго решение в българската история, защото ще допусне голяма грешка. Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка. Това заявих в отговор на журналистически въпрос в Сандански, където бях гост на празника на града.
Българската история е много дълга и имаме много примери, когато политици, не съобразявайки се с националните интереси, са взимали решения, които са довели до национални катастрофи. Така че по-внимателно с историческите паралели!
Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са „някакви хора“, те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание.

Днес по-рано Кирил Петков направи следният коментар: „Представете си, ако някой беше казал, че по време на Априлското въстание е най-добре то бързо да свърши и хората да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир.“