Фон дер Лайен: Русия използва спирането на газа като средство за изнудване

202

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя увери всички европейци, че могат да имат доверие на ЕК, тъй като има готовност за такъв сценарий

Заявлението на руската енергийна компания „Газпром“, че едностранно спира доставките на газ за клиенти в Европа е пореден опит на Русия да използва газа като средство за изнудване. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК.

Тя определи този ход като „неоправдан и неприемлив“. Според нея той „отново показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ“. „Ние сме готови за този сценарий. Поддържаме тясна връзка с всички държави членки“ на ЕС, заяви тя. „Работим за осигуряване на алтернативни доставки и възможно най-добрите равнища на запаси в ЕС“, каза Фон дер Лайен.

„Европейците могат да имат доверие, че ние оставаме единни и в пълна солидарност с държавите членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на пълната ни подкрепа“, заяви тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева