Президентът: Правителството дължи отговор на гражданите за това чии интереси обслужва (ВИДЕО)

2650

Това заяви президентът Румен Радев в свое изказване по повод ситуацията със спирането на газа за България

„Трите милиарда, платени от българските граждани, не обслужват българския интерес, а този на други държави, които безплатно транзитират газ през наша територия. Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва – техните или нечии други. Защо беше спрян газът само за България и Полша? Спира ли се на Австрия и Германия и как те осигуряват енергийната си сигурност? Резервиран ли е вече капацитет от Гърция и от други страни? Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент“. Това заяви президентът Румен Радев в коментар на спирането на доставките на газ от Русия за България.

Според Румен Радев така създалата се ситуация ще бъде „истински тест за европейската солидарност“. „Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и бедна държава“, каза още Радев.

Според него „навярно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква време и средства и ще означава много по-високи цени“.

Президентът коментира и темата за износа на оръжие от страната ни. „Излизат редица разкрития за това къде отива българското оръжие. Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, заяви Радев.