Кирил Петков: Няма да бъдат намалени подаванията на газ (ВИДЕО)

117

Това каза премиерът Кирил Петков в изявление след заседанието на Министерски съвет

„Днес в МС обсъдихме съществуващата ситуация. Няколко неща са ясни. Първо искам да уверя всички български граждани, че могат да бъдат спокойни. Правителството има абсолютно готов план за този сценарий от поне един месец. Министерството на енергетиката има точни стъпки за изпълнение. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани. В момента имаме ясен план откъде ще дойдат другите доставки на газ“, обясни Петков.

Той поясни, че причината, поради която „Газпром“ спира доставките, е тяхното желание да се плаща в рубли през трети страни, което не гарантира доставките на газ.

Премиерът заяви, че няма да се поддадем на този шантаж.

„Чух, че е имало някакви коментари от г-н Борисов. Не съм слушал. Но факт е, че след 3 млрд. похарчени средства единственото, което имаме като диверсификация, е може би в гаража на г-жа Арнаудова, с джип там. Нямаме диверсификация. Нямаме 3 милиарда, но българското правителство в последните 3 месеца работи много усилено за изграждане на гръцката връзка. Всичко върви по план“, добави премиерът.

Министърът на енергетиката също потвърди, че доставките и изпълнението им е категорично сигурно и предстои да бъдат обсъдени стъпките, чрез които това ще се случи.