Асен Василев: Позицията на Радев е позорна, не сме васали (ВИДЕО)

1434

Това заяви финансовия министър Асен Василев по време на пресконференция на „Продължаваме промяната”

„Позицията на президента Радев, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. В нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи. Алтернативата е първо Украйна, а после цяла източна Европа да станат васални придатъци”. Това заяви Асен Василев на пресконференция на „Продължаваме промяната”.

Преди това Василев коментира, че спирането на доставките на газ за България е едностранно нарушаване на договора между „Булгаргаз” и „Газпром”.

„Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”, каза вицепремиерът.