Ген. Гяуров: Не може да се разчита на Русия, тя е неискрена и лъжлива, наша грешка е, че нямаме алтернатива

528

„Това спиране сега показва, че не може да се разчита на Русия като на търговски партньор, почтен. Тя е неискрена и лъжлива в отношенията си“, това заяви генерал Гяуров. По думите му БСП ще получи най-големи дивиденти, защото се държи най-адекватно

„Това спиране сега показва, че не може да се разчита на Русия като на търговски партньор, почтен. Тя е неискрена и лъжлива в отношенията си, грешка беше, че не сме си създали алтернатива. Чисто политически са причините за спирането на доставки. Русия се опитва да отсече главата на най-слабото звено. Липсата на позиция е най-глупавото нещо в съвременния свят“. Това заяви ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба и експерт по международни отношения, предаде Nova News.

По думите му през последните 25 години не са били предприети никакви действия за алтернативни източници на газ и затова са виновни всички политици. „Може да се окаже, че Петков е много трудна позиция, защото всеки дърпа към себе си. Ако коалицията се провали най-големият негатив ще бъде за „Продължаваме Промяната“, която получи прекомерно голямо доверие срещу големи обещания, БСП ще получи най-големи дивиденти, защото се държи най-адекватно“, предположи Гяуров.

Той припомни, че през 1997 г. за пръв път Русия ни се спря газа заради промените в България, които страната им не харесваше. „След средата на годината интерконекторът може да реши част от проблемите с доставките, но ни чакат големи трудности. Не само за битовите потребители, но и за промишлеността. Русия знае на какво дередже сме, за това се възползва“, смята той. И допълва, че се очаква дълга и кръвопролитна война между Русия и Украйна най-вече в Донбас, но всичко зависи от това какво е готов за обяви за победа Путин.

По публикацията работи: Станислава Гавазова