Според експерт легализирането на преработката на индустриален коноп би помогнало на МВР

163

Според Александър Червенков от Българската асоциация за индустриален коноп, легализирането на неговата преработка би било в интерес на МВР, тъй като по този начин може да се намалят търговските качества на предлаганото на черния пазар

Както ви съобщихме вчера, в последния работен ден на депутатите, народни представители от четири различни партии са поискали легализация на преработката на индустриален коноп у нас.

Точно преди края на работния ден: Депутати предложиха легализация на преработката на канабис у нас

Полетата с индустриален коноп са в интерес дори и на МВР, защото това би довело до намаляване на търговските качества на това, което се продава на черния пазар, заяви Александър Червенков от Българската асоциация за индустриален коноп пред bTV.

Веществото, което е в индустриалния коноп, е в много малки количества и няма нищо общо с индийския коноп, обясни още Червенков.

„По този начин се прави разграничението между индустриален и индийски коноп. Индийският е богат на тетрахидроканабинол, което е по-познато като веществото, отговорно за упойващия ефект в конопа или по-скоро психоактивния ефект, като в индустриалните сортове това количество е маргинално – много под 1% в много държави. При нас в момента по регламент е още по-малко“, добави Червенков.

Той обясни, че няма как измежду индустриалните растения да има от индийския коноп, защото той ги потиска.

При насърчаването на отглеждане на индустриален коноп това ще работи срещу нерегламентираното отглеждане на индийски коноп.

По публикацията работи: Пламена Сутева