Генчовска: Ще изнасяме ли оръжия за Украйна?

137

Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска направи изявление преди срещата с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Той ще се срещне и с президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. Генчовска коментира, че се надява да се постигне съгласие в Коалицията относно изпращането на военна помощ за Украйна

Комисар Вархеи ще участва във форума „ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната“, който събира в София политици от Европа и други високопоставени личности.

„Това е поредна среща с еврокомисаря. Ще го запознаем отново с позицията на страната ни. Да видим заедно с колегите от Северна Македония какво можем да направим, за да има прогрес“, коментира Генчовска.

Един от изразените приоритети на настоящото френско председателство на Европейския съюз е намиране на решение на двустранния спор между България и Северна Македония.

На журналистически въпрос дали ще има съгласие в Коалицията по отношение на оръжията за Украйна, министърът на външните работи Генчовска отговори следното:

„Днес ще има Коалиционен съвет. Надявам се да има съгласие“.