Макрон печели президентските избори: Тази нова ера няма да бъде продължение на досегашните 5 години

137

Сегашният държавен глава взима 58% от гласовете и той е първият президент на Франция , който получава втори мандат от 20 години

Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските избори с 58,2% от гласовете срещу 41,8% за опонента му Марин Льо Пен. Това означава нов, 5-годишен мандат за Макрон. Той е първият президент, който печели втори мандат за последните 20 години.

Изборният ден във френската държава приключи точно в 20.00 ч. Привърженици на Макрон вече го очакват с нетърпение пред Айфеловата кула. Предстои той да произнесе и своята първа реч като новоизбран президент. Никой във Франция не се съмняваше в победата на Макрон. За много от французите изборът не беше лесен, тъй като нито един от двамата кандидати не е достатъчно харесван.

Балотажът бе повторение на дуела между двамата отпреди 5 години, който бе спечелен от Макрон с 66 срещу 34%, предаде Нова.

„Резултатите от тази вечер представляват сами по себе си гръмка победа“, заяви Марин Льо Пен след края на изборния ден.

Ръководителите на ЕС поздравиха Макрон за преизбирането му.

„Можем да разчитаме на Франция за още пет години“, написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Радвам се, че можем да продължим нашето отлично сътрудничество“, написа в мрежата и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Преизбирането на Макрон е чудесна новина за цяла Европа“, заяви премиерът на Италия Марио Драги.

Британският министър-председател Борис Джонсън поздрави Еманюел Макрон за преизбирането му в неделя, когато прогнозите показаха, че френският президент ще спечели втори мандат.

„Франция е един от най-близките ни и важни съюзници“, написа Джонсън в Twitter. „Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно по въпросите, които са от най-голямо значение за нашите две страни и за света“.

Втори мандат за Еманюел Макрон като президент на Франция. Държавният глава спечели балотажа с 16% преднина пред Марин льо Пен. Еманюел Макрон е първият френски президент, който получава втори мандат от 20 години.

Минути след победата, Макрон измина дълго разстояние през Марсовото поле край Айфеловата кула, заедно със семейството си. Той се обърна към хилядно множество, което се беше събрало да го подкрепи.

Макрон призова хората да не освиркват съперничката му и заяви, че след като 40% от хората са гласували за Льо Пен, негова работа е да намери общ език и с тях.

Според президента следващият мандат изобщо няма да прилича на досегашния, защото той има различна визия и планове.

„Тази нова ера няма да бъде продължение на досегашните 5 години. Ще бъде колективно изработване на ревизиран метод, за да получим пет по-добри години от изминалите, за младежта и цялата страна”, заяви Макрон.

С гняв и освирквания посрещнаха привържениците на Марин Льо Пен резултата на изборите. Крайнодесните отказаха да нарекат резултата „поражение”. Те убедено вярваха, че този вот са най-добрият им шанс да спечелят.

Резултатите на Льо Пен бяха по-добри от предишните избори. Подкрепиха я близо два милиона французи повече. Но реалистично тя остана далеч от президентския пост, който се опита да спечели за трети път.

Въпреки победата на Макрон, съвсем скоро предстои нов важен вот. През юни са парламентарните избори. А на първия тур на гласуването за президент се видя, че крайнодесните и крайнолевите имат реалистичен шанс да се борят дори за първото място.

По публикацията работи: Станислава Гавазова