Какво можем да купим със 100 лв. в хранителен магазин сега и преди една година?(ВИДЕО)

302

Отбелязваме рекордно поскъпване на храните за изминалата година. Продуктите, които можем сега за купим със 100 лева са много по-малко от тези, които можехме да купим миналата година по това време

Рекордно поскъпване на храните за последната година. Спрямо миналия април на едро цените на основните продукти са се повишили с близо 28%, отчитат от Комисията по стоковите борси и тържищата. Поскъпването на храните е и сред основните причини за високата инфлация, която статистиката отчете преди дни, посочва Нова.

Търговците са принудени да сменят етикетите с цените почти всеки ден. Над 25 поредни седмици цените на храните вървят само нагоре. От началото на годината на едро основните продукти, които купуваме, са поскъпнали с над 13%, а спрямо миналия април – с почти 28 на сто.

Най-голямо увеличение за последния месец има при цените на олиото, яйцата, брашното, зелето и пилешкото.

♦ Колко продукта можем да купим с доходите, които получаваме, сега и преди година?

За да напълни хладилника за четиричленното си семейство, Виолета Жечева поне 2-3 пъти седмично се налага да пазарува, и пресмята, че досега покупките никога не са й излизали толкова скъпо.

„За 100 лева купихме салата за една вечеря, продукти за една баница, за един кекс и 3 кг месо, което ще е за 3 вечери, и млечни продукти. Толкова“, заяви Жечева и изчисли с тези продукти семейството й може да изкара около 3 дни. До края на седмицата, обаче, ще трябва да напълни същата количка поне още 1-2 пъти. По думите й, преди година е щяла да вземе отгоре още поне половината от тези продукти.

Драстично поскъпване на основните храни, които купуваме през последната година, отчитат и от комисията, която следи пазара на едро. От там регистрират ръст за 26 поредна седмица.

Всеки ръст в цената на тока, газа и суровините рязко оскъпява и производството на храни, особено след началото на конфликта в Украйна, отчитат от сдружение „Храни и напитки“.

Според икономиста Адриан Николов инфлацията ще продължава да расте, а поскъпването на храните – все повече ще изяжда от бюджета на домакинствата.

„Там, където се живее от заплата до заплата, проблемът е най-голям, тъй като се налага свиване на потреблението, особено на храни. В този смисъл трябва да има много агресивен ръст на доходите, за да може той да успее да надхвърли инфлацията“, обясни Николов.

В семейството на Виолета доходите през последната година не са мърдали и със същия бюджет трябва да се справи с нарастващите цени на щанда. Затова много по-добре планира покупките си и много сериозно е орязала част от останалите си разходи.

„Компенсираме с по-рядкото ходене до магазина и с ограничаване от към забавленията“, каза тя.

Експертите също отбелязват свиване на потреблението заради по-високите цени. „Потреблението вече се свива до основни храни“, посочват те и допълват, че краят на поскъпването все още не се вижда.

Търговските вериги, пък, отчитат интерес към намалените продукти.

Засилените проверки за спекула с цените и качеството на храните в търговската мрежа продължава до 8 май.

По публикацията работи: Станислава Гавазова