България

Какво да направим за да станат яйцата за Великден много здрави

Днес е последния ден, в който можем да боядисаме яйцата за Великден. Има няколко трика, които трябва да знаем, за да станат здрави яйцата.

Смята се, че първото яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели, предава DarikNews.

Едно от най-големите предизвикателства за много от домакините обаче е опазването на яйцата здрави. Често „губим“ няколко от предвидените още при варенето. Ето защо опитните домакини са открили няколко трика за варене на яйцата, които да ги предпазят от спукване.

1. Подготовка

Първо изберете внимателно яйцата, които ще варите. Не използвайте съвсем пресни яйца, хубаво е да са на между 3 и 10 дни. Измийте усърдно яйцата, преди да ги поставите в тенджерата.

2. Стайна температура

Не вадете яйцата от хладилника точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Те трябва да бъдат със стайна температурата и чак тогава можете да преминете към варенето им. Разликата в температурата непременно ще причини напукване.

3. Подходящ съд

Изберете съд, който може да ги побере напълно, без да се мърдат вътре. Подредете ги плътно, така че да не се притискат. Добре е съдът да е с дебело дъно, което разпределя температурата равномерно.

4. Допълнителна защита

Важно е да се постави тензух, памучна кърпа или дори вестник на дъното на тенджерата. Всеки удар директно в дъното на съда ще причини пукнатина. Ако имате по-голям брой яйца сложете втора кърпа върху първия ред и подредете втория ред.

5. Техника на варене

Водата трябва да покрива яйцата с два до четири сантиметра. Сложете тенджерата на котлона, но не на най-силната степен. Трябва нагряването на водата и на сърцевината на яйцето да става едновременно. Когато заврат, намалете още малко котлона, така че яйцата да стоят спокойно, а не да се лашкат под напора на балончетата. Когато водата заври, засечете времето. Правилото за добре сварени яйца е осем минути. След това преместете тенджерата от котлона. Яйцата се вадят с лъжица от тенджерата и се поставят настрана.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Свят

Все още не е произнесена присъдата срещу Доналд Тръмп

Ще се изправи ли Тръмп срещу Джо Байдън на президентските избори? Съдия в Ню Йорк…

преди 17 минути
  • Любопитно

Зодиакалните знаци сочат къде може да срещнете вашия любим човек

В зависимост от това коя зодия сте, може да се определи къде да очаквате да…

преди 1 година
  • Любопитно

Защо пълнеем, дори да се храним с овесени ядки?

Дори и ако сме на диета и консумираме предимно овесени ядки, можем да напълнеем. Как…

преди 1 година
  • Свят

Ким Чен Ун: Русия ще надделее в свещената война срещу империалистите

Това заяви лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун в писмо до руския си колега…

преди 1 година
  • Лайфстайл

Тази седмица в „Ергенът“, Евгени ще предложи на една от участничките да захвърлят всякакви задръжки

Нова порция емоции и прехвърчащи искри предстоят в следващите епизоди на романтичния риалити формат "Ергенът",…

преди 1 година
  • Свят

Медведев: Политиците в Германия може да бъдат изправени пред пълен крах

Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, като причина за…

преди 1 година