България

Какво да направим за да станат яйцата за Великден много здрави

Днес е последния ден, в който можем да боядисаме яйцата за Великден. Има няколко трика, които трябва да знаем, за да станат здрави яйцата.

Смята се, че първото яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели, предава DarikNews.

Едно от най-големите предизвикателства за много от домакините обаче е опазването на яйцата здрави. Често „губим“ няколко от предвидените още при варенето. Ето защо опитните домакини са открили няколко трика за варене на яйцата, които да ги предпазят от спукване.

1. Подготовка

Първо изберете внимателно яйцата, които ще варите. Не използвайте съвсем пресни яйца, хубаво е да са на между 3 и 10 дни. Измийте усърдно яйцата, преди да ги поставите в тенджерата.

2. Стайна температура

Не вадете яйцата от хладилника точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Те трябва да бъдат със стайна температурата и чак тогава можете да преминете към варенето им. Разликата в температурата непременно ще причини напукване.

3. Подходящ съд

Изберете съд, който може да ги побере напълно, без да се мърдат вътре. Подредете ги плътно, така че да не се притискат. Добре е съдът да е с дебело дъно, което разпределя температурата равномерно.

4. Допълнителна защита

Важно е да се постави тензух, памучна кърпа или дори вестник на дъното на тенджерата. Всеки удар директно в дъното на съда ще причини пукнатина. Ако имате по-голям брой яйца сложете втора кърпа върху първия ред и подредете втория ред.

5. Техника на варене

Водата трябва да покрива яйцата с два до четири сантиметра. Сложете тенджерата на котлона, но не на най-силната степен. Трябва нагряването на водата и на сърцевината на яйцето да става едновременно. Когато заврат, намалете още малко котлона, така че яйцата да стоят спокойно, а не да се лашкат под напора на балончетата. Когато водата заври, засечете времето. Правилото за добре сварени яйца е осем минути. След това преместете тенджерата от котлона. Яйцата се вадят с лъжица от тенджерата и се поставят настрана.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Телефони в пъпеш, дрога в дрехи: Затворите – бойно поле срещу контрабандата

Телефони в пъпеш, дрога в дрехи: Изобретателност в затворите **Засилен контрол след поредица от опити…

преди един час
  • България

Кучета насъскани срещу манекени на деца: Гняв в Костинброд, страх за децата

**Скандал в Костинброд: Мъж насъсква кучета срещу манекени на деца** Община Костинброд разпространи видео, показващо…

преди 2 часа
  • България

България спазва ключов критерий за еврозоната и през юли

България продължава да изпълнява критериите за еврозоната **Инфлацията в България е в рамките на изискванията…

преди 3 часа
  • България

ГДБОП предупреждава: Фалшиви сайтове грабят пари с мними промоции

ГДБОП предупреждава за нова вълна от онлайн измами **Фалшиви сайтове се представят за легитимни онлайн…

преди 4 часа
  • България

Тонев остава началник на НСО

Генерал-майор Емил Тонев официално преназначен за началник на НСО **Президентът Румен Радев преназначи генерал-майор Емил…

преди 4 часа
  • България

Мъж преби жена, въпреки забрана за приближаване

Мъж с ограничителна заповед преби жена в София, грози го затвор **Нападение въпреки съдебна забрана**…

преди 5 часа