Поетеса: Ще се заколи агне, ще се веселят, но не това е най-важното! Бъдете смирени

163

Поетесата Маргарита Петкова говори в края на Страстната седмица, два дни преди самия Великден, че трябва да бъдем смирени. Не най-важното е да се заколи агне и да се веселят на този ден, в който Христос бива предаден

„Страсти означава мъки, а не онова, което всички си мислят. В Страстната седмица Христос бива предаван, измъчван и прикован на кръста, за да изкупи всички земни грехове. Повечето хора не знаят в кой ден какви ритуали се правят. Днес е ден, за който народът казва, че даже птичките не пеят – ден за смирение. Редно е да бъдем смирени не само през тази седмица. Не може да се веселиш, когато знаеш какво се е случило“, каза тя, предаде Bulgaria on air.

Петкова посочи, че прави разлика между религиозен човек и вярващ. Господ не ни гледа отгоре, той ни гледа отвътре, отбеляза поетесата. И призова да носим вярата в себе си, а не толкова да я демонстрираме на големи християнски празници като Великден с огромни срещи на първа линия в черквата.

„Скъпата ми родна София вече се опразни. Всички отидоха там, където ги очакват близки. Ще се заколи агънце, ще се веселят, но не това е най-важното. Важното е да погледнем и духовната страна. Българинът, нека не забравяме, е оцелял с духа – с коматче хляб и лучец, както казва Яворов. Надеждата не пада от небето, трябва да я имаш и да знаеш какво точно искаш. Повечето от нас не знаем какво искаме“, сподели Петкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ традициите са това, което пази националната ни идентификация. За убиване сме, ако не ги предаваме (бел. ред. – традициите), защото се прекъсва нишката, убедена е Маргарита Петкова.
„Възпитанието на децата започва от възпитанието на техните родители. Храним ги, обличаме ги, осигуряваме им топло, но ако не наблегнем на правилното възпитание и създаването на ценности у децата… Трябва да се възпитават с примери, а не с празни приказки“, подчерта гостът в студиото.

„На фона на тази война, треперила съм още от Карибската криза. Била съм на 4-5 годинки, но радиото непрекъснато предаваше. В магазините нямаше стоки, а противогази, наметала. В момента не е нагнетено толкова, хората имат достъп до по-голяма информация. Срещам хора, които казват: Какво ме интересува къде се бият?! Гневя се, че хората не мислят и не искат да погледнат нещата глобално. Този конфликт не е точно този конфликт, който ни се представя“, каза още поетесата
Не пращайте в Messenger картички „Честит Разпети петък“. В неделя нека възкръсне духът, призова за финал Петкова.

По публикацията работи: Станислава Гавазова