Учените откриват нов тип клетки, скрити в човешки бели дробове, които могат да доведат до нови лечения

230

Секреторните клетки на дихателните пътища очертават малки клони на дихателните пътища, дълбоко в белите дробове, близо до въздушните торбички на алвеолите, където кислородът се обменя с въглероден диоксид.

Учените са открили нов тип клетки, скрити в белите дробове на човека , които според тях могат да играят ключова роля при някои респираторни заболявания .

Изследването, публикувано миналата седмица в списание Nature , оценява проби от човешка белодробна тъкан и идентифицира нови клетки, наречени секреторни клетки на дихателните пътища (RASCs).

Изследователи, включително тези от Медицинския факултет на Университета на Пенсилвания в САЩ, казват, че тези клетки покриват малки разклонения на дихателните пътища, дълбоко в белите дробове, близо до въздушните торбички на алвеолите, където кислородът се обменя с въглероден диоксид .

RASCs, според проучването, имат свойства, подобни на стволови клетки, които им позволяват да регенерират други клетки, които са от съществено значение за нормалното функциониране на алвеолите.

Пушенето на цигари и често срещаното заболяване, свързано с тютюнопушенето, наречено хронична обструктивна белодробна болест ( ХОББ ), могат да нарушат регенеративните функции на RASCs, казват учените, добавяйки, че коригирането на това нарушение може да бъде потенциален начин за лечение на ХОББ.

Хората с ХОББ изпитват прогресивно увреждане и загуба на алвеолите, което се влошава от хронично възпаление.

Докладите сочат, че състоянието причинява около 3 милиона смъртни случая всяка година по света и засяга близо 10 процента от хората в някои части на САЩ.

Докато на пациентите се предписват главно стероидни лекарства за намаляване на възпалението, заедно с кислородна терапия, учените казват, че тези лечения могат само да забавят болестния процес и не могат да го спрат или обърнат.
По-ранни проучвания установиха, че друг тип клетки в белите дробове, наречени AT2 клетки, стават анормални при ХОББ и други белодробни заболявания.

„ХОББ е опустошително и често срещано заболяване, но ние наистина не разбираме клетъчната биология защо или как някои пациенти я развиват. Идентифицирането на нови типове клетки, по-специално на нови прогениторни клетки, които са увредени при ХОББ, наистина може да ускори разработването на нови лечения“, каза в изявление първият автор на изследването Мария Базил.
В новото проучване учените откриха доказателства за новите типове клетки RASCs, докато изследваха сигнатурите на генната активност на белодробните клетки, взети от здрави човешки донори.

Те открили, че RASCs, които не съществуват в белите дробове на мишки, са „секреторни“ клетки, които се намират близо до алвеолите и произвеждат протеини, необходими за течната обвивка на дихателните пътища.

Проучването също така предполага, че RASC, в допълнение към тяхната секреторна функция, служат като предшественици на AT2 клетките – регенерирайки ги, за да поддържат популацията на AT2 и да поддържат алвеолите здрави.

Изучавайки белодробна тъкан от хора с ХОББ, както и тези от хора без ХОББ, които имат анамнеза за тютюнопушене, изследователите откриха, че и в двата случая има много AT2 клетки, които са били променени – намеквайки за неправилна трансформация RASC-към-AT2.