Лириден метеорен поток 2022: В колко часа и къде можете да видите спектакъла

657

Годишният метеорен поток Лириди е тук и наблюдателите на небето могат да уловят падащите звезди , които се движат по нощното небе от сряда през нощта до събота, 30 април. Метеорният поток ще достигне своя връх в четвъртък и петък, като най-доброто време за гледане на метеорния поток ще бъде между полунощ и зазоряване, предаде independent.co.uk.
Лиридите ще изглеждат излъчвани от точка в североизточното небе близо до съзвездието Лира, но те могат да се появят навсякъде в небето. Падащите звезди и техните следи могат да се появяват често от 10 до 20 на час в своя пик, а най-доброто време за гледане ще бъде между полунощ и зазоряване.

Въпреки това, растящата луна , изгряваща малко преди или след полунощ на много географски ширини, може да усложни гледането на Лиридите за някои наблюдатели на небето.
Лиридите са сред най-древните метеорни потоци , като човешките записи на падащите звезди датират отпреди 2700 години . Те са резултат от преминаването на Земята през следата от прах, оставена от кометата C/1861 G1 Тачър, която е открита през 1861 г.

Метеорният поток Лириди се появява ежегодно в средата на април, като се провежда от 14 април до 30 април през 202 г., като пикът е на 21, 22 и 23 април.

Докато Лиридите се виждат най-добре от северното полукълбо, тези в южните тропици ще получат своя шанс да уловят няколко падащи звезди по време на пика на метеорния поток eta Aquariids на 4-5 май.

Следващият метеорен поток, който лесно може да се види от северното или южното полукълбо, ще бъде алфа Козикорнидите. Достигайки своя връх на 30 и 31 юли, този метеорен дъжд произвежда малко метеори, но е известен с това, че произвежда ярки огнени топки, когато го прави.

Превод и редакция: „Нова Вест“