Политика

Водещата тема в НС днес: Депутатите предлагат техническа и финансова помощ за Украйна

Очаква се днес темата да бъде водеща в парламента. Ще бъде обсъждана темата за финансова и техническа помощ на Украйна, след като вчера вечерта външната комисия прие проект за предоставяне на финансова и техническа помощ на Украйна. Последната дума имат народните представители в пленарната зала

Очаква се днес темата за евентуална помощ към Украйна да бъде водеща в парламента. Късно в сряда депутатите от ресорната комисия приеха проект на решение, с което Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да предложи пакет от мерки, свързани с войната.

Темите са три – мерки за преодоляване на последствията от наложените санкции, подкрепа за украинските бежанци, бягащи от войната, и оказване на помощ на Украйна. Помощта е разписана като „хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели”. Военна помощ изрично не е спомената. Последната дума имат народните представители в пленарната зала.

Депутатите от комисията по външна политика приеха проект на решение, с което парламентът да даде „зелена светлина” на правителството за оказване на „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ изрично не е спомената. Последната дума имат народните представители в пленарната зала.

В заседанието на комисията участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-външният министър Ирена Димитрова. Разгледани бяха три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и „Демократична България“ бяха за предоставяне на военна помощ за Украйна. Те бяха отхвърлени, предаде Нова.

Атанас Михнев представи проекторешението на парламентарната група на „Продължаваме промяната”, внесено днес. В него се посочва, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна. Те са в три направления – оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България; цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансови и социален пакет, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България. Мерките да бъдат също в подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегрирането им до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

По публикацията работи: Станислава Гавазова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…

преди 20 часа
  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца