Румен Петков: Учудва ме продължителността на визитата на Кулеба на фона на напрежението в Украйна

1439

Това учудване изразява Румен Петков от АБВ. Според него е странно и това, че по време на визитата му в България отсъстват ключови въпроси, като например съдбата на българските моряци на другия блокиран български кораб – „Рожен“ в района на Черноморск

Председателят на АБВ Румен Петков определи като прецедент начина, по който се осъществява визитата на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба със срещи на най-високо равнище у нас.

Петков изрази учудване от продължителността на визитата в условията на огромно напрежение в Украйна. Същевременно обаче буди недоумение отсъствието на ключови въпроси при посещението на Кулеба, поне в медиите, като например съдбата на българските моряци на другия блокиран български кораб – „Рожен“ в района на Черноморск.

Петков подчерта необходимостта от ясни гаранции от украинска страна за живота и здравето на българските моряци, предвид информациите, че нашият екипаж там се ползва като жив щит. Няма информация да е поставен и въпроса за Евелин Банев – Брендо, който е издирван от правосъдието на България, Румъния и Италия, но се радва на защитата на президента Зеленски.