По време на война: Тъжна и необичайна Цветница отбелязаха украинците

124

Цветница се проведе в условията на продължаващата вече близо два месеца война. Украинците отбелязаха една необичайна Цветница в условия на война в неделя

Тъжна и необичайна Цветница отбелязаха украинците в неделния ден. Тя се проведе в условията на продължаващата вече близо два месеца война.

Кметът на Киев Виталий Кличко призова хората да останат по домовете си, след подновените удари срещу столицата. Въпреки това, много жители на Киев присъстваха на църковни служби и се помолиха за победа.

В Украйна има около 30 милиона православни вярващи, разделени между Украинската православна църква на Московската патриаршия и две други православни църкви, едната от които е независима Украинска православна църква.

Войната допълнително задълбочи разделението, след като руският патриарх Кирил даде благословията си за нахлуването на руските войски в Украйна.

„Децата ми се страхуваха да не дойда тук. Аз обаче не им казах и дойдох. Помолиха ме да не го правя, защото кметът Кличко призова хората да не се движат из Киев. Дойдох по малките улички”, казва Наталия Кузменко.

„Не очаквам нищо добро от Русия. Те ще продължат да ни бомбардират, докато не ги победим. Те не са от хората, с които можете да преговаряте за нещо”, смята друг жител на Киев – Микола.

По публикацията работи: Станислава Гавазова