Всеки трети българин живее под прага на бедността: Колко българи получават минималната заплата?

699

Всеки трети българин живее под прага на бедността. 800 000 българи получават минимална работна заплата

Около 520 000 от българите работят на минимална работна заплата и 800 000 получават минималната заплата: тоест 1/3 от българите са около линията на бедност. Това показват данните на директора на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов, съобщават от bTV.

„Инфлацията е рекордно висока. За справка само октомври 2008 г. – това е последният път, когато инфлацията в България е била по-висока от днес. Това са над 5000 дни или 163 месеца. Аз съм бил 10 клас в гимназията, така че със сигурност това, което трябва да кажем, че сме свидетели на нещо извънредно, не е поредната статистика, тъй като инфлацията е над 10%. Само че това е средната инфлация- хлябът вече 18% е поскъпнал за една година, млякото -13%, а зеленчуците-24%. Всъщност личната инфлация на всеки един българин е доста по-висока от тези 10%“, каза Костов.

Причините за инфлацията са на първо място – пандемията от коронавирус; когато бяха напечатани много необезпечени пари и бяха давани на хора. които не можеха да ходят на работа. Войната също катализира процесите, проблемът не е в търговците. Не стоките поскъпват, а парите поевтиняват коментира председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Според него много търговци ще намаляват на грамажите на някои пакетирани стоки с цел оставят цените на същото ниво; но ние ще купуваме по-малко.

Любослав Костов пък смята, че има проблем на макроикономическо ниво, заради разликата във вноса и износа и според него правителството няма програма за управление. По думите на синдикалиста в борбата с поскъпването на стоките намаляването на ДДС не е удачно, защото няма да намали крайните цени за потребителите, което е станало видно с намаляването на ставката за данъка за ресторантьорите.

Според Богомил Николов, за да бъде „отнета част от инфлацията по веригата“ може да се намали акцизът върху горивата.

Костов пък отбеляза, че е крайно време вече да се въведе необлагаемият минимум, за който управляващите са говорили, защото той ще остави повече средства в работещите.

По публикацията работи: Станислава Гавазова