Нов пробив в науката доказа, че патладжаните значително намаляват теглото, холестерола и триглицеридите, твърдят американски учени.
За изследването, резултатите от което са публикувани в Националната библиотека по медицина, ефектът на патладжаните върху нивата на липидите в плазмата е проучен с помощта на сок от зеленчука. 13 мъжки зайци са разпределени на случаен принцип в контролна (С), хиперхолестеролемична (Н) и получаваща патладжан (А) група, предаде БТА.
Храната на зайците от групите Н и А е била допълнена с холестерол (0,5 %) и кокосово масло (10 %) четири седмици. Освен това група А получавала по 10 мл плодов сок на ден през последните две седмици.
„При зайци с хиперхолестеролемия сокът от патладжан значително намалява теглото, нивата на холестерола в плазмата, съдържанието на холестерол в аортата и концентрациите на маркера за липидна пероксидация MDA, както и увеличава ендотелно-зависимата релаксация“, заключават учените.
Сп. „Харвард хелт“ посочва патладжана и бамята като два нискокалорични зеленчука, които са добри източници на разтворими фибри, полезни срещу хорестерола.
В друго изследване учени са давали олио от семена на бамя на плъхове с висок холестерол 42 дена. Резултатите от изследванията на кръвта показват намаляване на серумния „лош“ холестерол с 30 процента.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment