Разкрити са множество нередности за състоянието на пътищата след проверка

132

Множество нередности са разкрити за състоянието на пътищата след проверка, възложена от Върховната Административна Прокуратура на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Държавната агенция по безопасно

Пътната ни инфраструктура от ден на ден става все по-зле. Много пъти съм казвала, че несменените мантинели ще доведат до тежък пътен инцидент и преди дни това се случи на автомагистрала “Струма” – 26-годишно момиче е загинало на място. Подобни инциденти тепърва ще зачестяват и не е случайно, че тази година имаме 38 жертви повече в сравнение с миналата – до момента загиналите са над 100. Такава прогноза направи в студиото на “Денят започна” Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в коментара си за резултатите от проверката, възложена от Върховната административна прокуратура на МРРБ и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” след катастрофата с автобус, при която загинаха граждани на Северна Македония.

Русинова беше категорична, че изненади в доклада няма, защото непрекъснато се подават сигнали за опасни участъци, отсечки с множество проблеми – липсващи маркировки, мантинели или ограничителни системи, липсващи или сгрешени пътни знаци, дупки, некачествени пътни маркировки, съобщават от БНТ.

“Засмях се, като прочетох, че прокуратурата е признала, че има проблеми. За нас това не е новина, отдавна знаем, че има проблеми. Все пак е другото, когато е облечено в някакъв официален документ”, допълни тя.

Според нея нищо няма да последва след този доклад, защото “МРРБ не може да разпореди да се оправи една дупка на пътя”.

“Проблемът е много сложен – там има някакви спорове между коалиционните партньори и явно разменна монета, заложник са пътищата – текущият ремонт на пътищата”, коментира Русинова и допълни: “От една страна проблемът съществува и никой не желае да вникне в него, от друга страна – тези, които искат, сякаш нищо не могат да направят.”

По публикацията работи: Станислава Гавазова