Опасна ситуация в небето: Изтребител на НАТО наруши въздушното пространство на Русия

3125

Военният самолет е летял под пътнически самолет. Вижте какво каза пилотът на гражданския самолет

Изтребител на НАТО, който е летял под пътнически самолет на Air Serbia, е нарушил въздушното пространство на Русия, пише в. Правда.

Гражданският самолет на Air Serbia е летял по маршрут Санкт Петербург – Белград. Наложило се е той да бъде ескортиран от белгийски изтребители в небето над Литва, съобщава БГНЕС. Инцидентът е станал в петък вечер. Пътническият самолет се е приземил успешно в Белград.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че ще изпрати официално запитване до Русия и НАТО във връзка с инцидента с предполагаемия изтребител на НАТО. Вучич дори цитира в интервю по националната телевизия репортажа на пилота на полета Москва-Белград. В него се казва, че изтребител, вероятно принадлежащ към една от страните от Северноатлантическия алианс, е летял под гражданския самолет Air Serbia. По думите на пилота той е получил предупреждение от руската служба за контрол на полетите да внимава за военен самолет, който се движи в близост до гражданския самолет.

„Беше сив изтребител Phantom-15 или Eurofighter. В руското въздушно пространство имаше един от самолетите на НАТО, който летеше само на километър по-ниско, а руската служба за контрол на полетите ни предупреди, че някой друг е близо до нас, да проверим какъв самолет е и ако можем, да съобщим. Самолетът летеше в нашата посока отляво надясно, на около 610-762 м. по-ниско, но без заплаха за нашия самолет и полет. След това той отлетя по собствения си курс и бързо изчезна от полезрението“, казва пилотът.

Air Serbia остава една от чуждестранните авиокомпании, които продължават полетите си до руските градове. Сърбия не затвори въздушното си пространство за руски пътнически самолети, но руските авиокомпании не могат да летят до Белград, тъй като маршрутите минават през държави, които са затворили въздушното си пространство.

По публикацията работи Снежина Раева