Този плод оказва положително въздействие при лечението на редица заболявания и е бил използван още в древността
Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други. В малките червени плодове се срещат почти всички витамини, пише ДарикНюз, позовавайки се на Рамблер. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания още от древността.
Гастроентерологът и диетолог Нурия Дианова припомни полезните свойства на шипката.
Тя нарече шипките забравения чудотворен продукт. Според нея те са изключително полезни, защото са богати на витамин С, антиоксиданти и различни вещества, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Препоръчва се при простудни заболявания, анемии, диабет, умствена и физическа умора, авитаминоза.
Диетологът признава, че е изненадана, че рядко се използва този плод, а не е трудно да се купи плик сушени шипки.
По публикацията работи Снежина Раева
Присъда за 25-годишен: Измама с бързи кредити в TikTok 25-годишен мъж от Казанлък бе осъден…
Задържаният за умишлен палеж във Велико Търново остава в ареста На 7 август 2025 година…
Важни промени влизат в сила от 8 август с присъединяване към еврозоната: Какво трябва да…
Чужденци масово заобикалят тол камерите на българо-гръцката граница Как работи схемата за заобикаляне на тол…
Опасен пожарен сезон в Шуменско: 325 пожара от началото на годината Периодът с висок риск…
Ограничения на АМ „Хемус“ между 42-ри и 52-ри км в област София Автомобилните водачи трябва…
Leave a Comment